Sağlamlıq üçün təhlükəli ola biləcək 6 mətbəx səhvi

Apr 27, 2025 - 10:07
 0
Sağlamlıq üçün təhlükəli ola biləcək 6 mətbəx səhvi
Sağlamlıq üçün təhlükəli ola biləcək 6 mətbəx səhvi

Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu səhvləri mətbəxdə çox zaman evdar qadınlar və yemək bişirənlər edir.

Doktorm.az-ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, bir çox insanlar evdə istifadə etdikləri məhsulların keyfiyyətinə diqqət yetirirlər. Lakin buna baxmayaraq, elə səhvlər var ki, onlar yeməklərin faydasını azalda və sağlamlığa zərər verə bilər.

1. Yağın həddindən artıq istifadəsi

Yağ yeməyə dad qatır və yanmanın qarşısını alır, lakin həddindən artıq istifadə:

Kalorilərin artmasına

Zərərli yağların orqanizmdə toplanmasına

Xolesterin səviyyəsinin yüksəlməsinə və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər

Nə etməli?

Zeytun və ya avokado yağı seçin. Qızartma yerinə qrildə bişirmə, sobada bişirmə və ya buğda bişirmə üsullarını seçin. Silikon altlıq və ya perqament kağızı istifadə edin. Yağ püskürdən spreylərlə minimal miqdarda yağ əlavə edin

2. Teflon örtüklü qabların istifadəsi

Yüksək temperaturda və ya zədələndikdə teflon tavalar zərərli maddələr (PFAS) ifraz edə bilər. Bu maddələr:

Hormon pozğunluqları

Ürək-damar xəstəlikləri

Onkoloji risklərlə əlaqələndirilir

Alternativlər

Dəmir, keramika və ya paslanmayan polad tavalar daha sağlam seçimdir.

3. Keyfiyyətsiz inqrediyentlər

Ev mətbəxində inqrediyentləri seçmək imkanınız var, lakin ucuz və emal olunmuş məhsullar (məsələn, ucuz yağlar, souslar) tərkibində trans yağlar ola bilər ki, bunlar faydalı deyil.

Əvəzləyin

Zeytun yağı və ya kokos yağı. Yüksək keyfiyyətli kərə yağı. Təmiz heyvani piy (qovurma yağı)

4. Dəmir qabların yanlış qulluq olunması

Dəmir qablar istiliyi yaxşı saxlayır və əla bişirmə verir. Amma düzgün qulluq edilməzsə, istifadə təhlükəli ola bilər.

Nə etməli?

İstifadədən sonra yaxşıca yuyun və qurudun. Üzərinə nazik yağ qatı çəkin ki, paslanmasın

5. Tərəvəzlərin çox bişirilməsi

Tərəvəzlər vitamin və minerallarla zəngindir. Amma çox bişdikdə faydalı maddələr məhv olur.

Təklif olunan üsullar

Buharda bişirmək

Sobada bişirmək

Az miqdarda qısa müddətli qızartma

Tanınma əlaməti: Rəngi qaralmış tərəvəzlər – artıq lazımi dərəcədən çox bişmiş deməkdir.

6. Rasionda çox duzun olması

Duz demək olar ki, hər məhsulda var və onu normadan artıq qəbul etmək çox asandır. Tövsiyə olunan maksimum miqdar: gündə 2300 mq natrium.

Çox duzun fəsadları

Yüksək təzyiq

Bədəndə maye yığılması

Böyrəklərə yük

Ürək xəstəlikləri riski

Necə azaldılmalı?

Duz əvəzinə: reyhan, kəklikotu, rozmarin, sarımsaq, zəfəran kimi ədviyyatlardan istifadə edin. Limon suyu və ya sirkə ilə yeməyə dad qatın. Aşağı natriumlu bulyonlardan istifadə edin. Duzu tədricən azaldın ki, damaq dadı uyğunlaşsın.

Nəticə: Evdə yemək bişirmək qidalanma keyfiyyətinə nəzarət etməyə imkan verir. Lakin çox yağ, duz, səhv qablar və yanlış bişirmə üsulları sağlamlıq üçün risk yarada bilər. Sadə məsləhətlərə əməl etməklə həm yeməklər daha faydalı olar, həm də sağlamlığınızı qoruyarsınız./Lent.az


Bu yazını dostlarınla paylaş

saytların hazırlanması Pin up casino giriş

Bu yazıya reaksiyanız ?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow