Bu barədə fazeta.ru-ya endokrinoloq və dietoloq Olqa Çuxaçeva məlumat verib.
"Doymuş yağlar, mövcud xəstəliklərdən asılı olmayaraq, bütün insanlara gündəlik kalori qəbulunun 10%-i ilə məhdudlaşdırılması tövsiyə olunan bir neçə qida komponentindən biridir. Bu, baş barmağın böyüklüyündə donuz piyi, kolbasa və ya yağ parçasıdır", deyə Çuxaçeva bildirib.
Doymuş yağların həddindən artıq qəbulu ürək-damar xəstəliklərinin inkişafı ilə əlaqələndirilir. Onlar sağlam doymamış yağlardan (balıq və bitki yağlarından) daha yüksək ərimə nöqtələri ilə fərqlənirlər: otaq temperaturunda doymuş yağlar bərk qalır.
Yağsız ət, eləcə də balıq, dəniz məhsulları, paxlalılar, bitki yağları və qoz-fındıq seçərək doymuş yağların qəbulunu azalda bilərsiniz. Siz həmçinin yüksək işlənmiş məhsullardan qaçınmalısınız: deli ətləri, kolbasalar, şirniyyatlar, desertlər.
"Vücudumuzun doymuş yağları istehlak etməsinə ehtiyac yoxdur: onlar içimizdə əmələ gələ bilər. Pəhrizdə doymuş yağlar olmadan tamamilə qalmaq olduqca çətindir: hətta şübhəsiz ki, "yaxşı" (doymamış) yağların yaxşı mənbəyi hesab etdiyimiz balıq da, hazır formada 100 q yağda 1,5-2,5 q doymuş yağ ehtiva edir", deyə həkim izah edib.